Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Bloomberg: Ρώσοι και Κινέζοι σαρώνουν τα ελληνικά ακίνητα




Η Ελλάδα, από το 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2017, έχει δώσει 2.053 χρυσές βίζες. Το 43% εξ αυτών έχει πάει σε Κινέζους, ενώ οι Ρώσοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 18,6%. Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει επενδύσεις άνω των 513 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα.
Συμμετοχή και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Τόσο ο Καχμαζόφ όσο και η Λο δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε ακίνητα που πλειστηριάζονται από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
«Σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να αγοράσουμε ακίνητα κατευθείαν από τις τράπεζες», δήλωσε ο Καχμαζόφ. Η Λο δήλωσε ότι παρουσιάζεται αντίστοιχο ενδιαφέρον και στην Κίνα. «Έχουμε κάποιους αγοραστές που εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», δήλωσε. «Πιστεύουν ότι θα προσφέρουν ευκαιρίες για να αγοράσουν στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς». 
Ο Τζωρτζ Καχμαζόφ, ένας Ρώσος μεσίτης, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πλατφόρμας real estate Tranio.com έχει αγοράσει ένα κτήριο στην ελληνική πρωτεύουσα και είναι στην διαδικασία αγοράς άλλων πέντε ακινήτων, τα οποία σκοπεύει να προωθήσει σε ξένους επενδυτές.
Για τον Καχμαζόφ, ο λόγος για την αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρος: Μια αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα παρέχει στον επενδυτή την λεγόμενη «χρυσή βίζα» και μέσω αυτής πρόσβασης στην Ευρώπη. Επιπλέον η αγορά μπορεί να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να αποφέρει και κέρδη στους αγοραστές.
«Η αγορά ακινήτων της Ελλάδας είναι μια από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση του 2008», δήλωσε ο Καχμαζόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Bloomberg από την Αθήνα. Οι τιμές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουγγαρία οδεύουν στα προ κρίσης επίπεδα λόγω της ισχυρής ρευστότητας στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Ο Καχμαζόφ είναι ένας από τους πολλούς μεσίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν κυνηγούς ακινήτων από την Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και αλλού να στοιχηματίσουν σε μια αγορά που μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της αναβίωσης καθώς η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο το 2018.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από το 25% που έχει υποχωρήσει η οικονομία της χώρας από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2008 έως σήμερα. Οι τιμές των διαμερισμάτων άνω των πέντε ετών στην Αθήνα έχουν υποχωρήσει κατά 45% μεταξύ του 2008 και του Ιουνίου 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ανεβαίνουν οι αξίες
«Υπάρχει η αίσθηση ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει και ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να εκμεταλλευτεί κάποιος τις χαμηλές τιμές για να εκμεταλλευτεί μελλοντικές αυξήσεις των αξιών καθώς ανακάμπτει η αγορά», ανέφερε η Κάρι Λο, διευθύνουσα σύμβουλος της Juwai.com, μιας κινεζικής ιστοσελίδας ακινήτων η οποία μάλιστα φέτος ήρθε σε συμφωνία με την μεσιτική εταιρεία του Γουόρεν Μπαφετ για να διαφημίζει σπίτια στις ΗΠΑ.
Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα φθάνει τα 2.846 ευρώ (3.369 δολάρια) συμφωνα με την γερμανική εταιρεία στατιστικών Statista. Πρόκειται για μια τιμή σχεδόν κατά 1.000 ευρώ φθηνότερη από την Πορτογαλία, η οποία διαθέτει παρόμοιο πρόγραμμα χρυσής βίζας, μιάμιση φορά φθηνότερη από την Ισπανία και την Γερμανία και σχεδόν τρεις φορές φθηνότερη από την Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από την Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.
Η Λο αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βίζα είναι ένα από τα πιο χαλαρά στην Ευρώπη και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που κάνει την Ελλάδα ελκυστική στους Κινέζους είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται τρεις με τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα για παράδειγμα από την Βαρκελώνη ή τη Λισσαβόνα.
Η Ελλάδα, από το 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2017, έχει δώσει 2.053 χρυσές βίζες. Το 43% εξ αυτών έχει πάει σε Κινέζους, ενώ οι Ρώσοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 18,6%. Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει επενδύσεις άνω των 513 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα.


http://www.insider.gr/eidiseis/bloomberg/70667/bloomberg-rosoi-kai-kinezoi-saronoyn-ta-ellinika-akinita

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου