Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Από τα μουλάρια στα ταχύπλοα



Η μικρή απόσταση των αλβανικών ακτών από τα νησιά του Ιονίου ευνοεί τους διακινητές οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ποσότητες ακόμα και με τζετ-σκι n Οι διωκτικές Αρχές αδυνατούν να θωρακίσουν τις θαλάσσιες διαδρομές των καρτέλ

Από το γκουρμέ εστιατόριό του στο κοσμοπολίτικο Νησί των Ανέμων, τη Μύκονο, ο 63χρονος επιχειρηματίας «βούλιαξε» στα βαθιά  αχαρτογράφητα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου. Το όνομά του ενεπλάκη σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις θαλάσσιας διακίνησης φορτίου 1,6 τόνων χασίς που αποκαλύφθηκε  πρόσφατα από το Λιμενικό ύστερα από μια κινηματογραφική καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο επιχειρηματίας είχε αφήσει τα εστιατόρια και ασχολήθηκε με τις  χοντρές μπίζνες καθώς κατηγορείται ότι μέσω εταιρειών που έστηνε αναζητούσε σκαφών ειδικών προδιαγραφών για λογαριασμό του κυκλώματος διακίνησης χασίς.

Πρόκειται για μία μόνο από τις υπόθεσεις που έχουν καταφέρει να εξιχνιάσουν τον τελευταίο καιρό οι διωκτικές Αρχές κατάσχοντας ναρκωτικά (χασίς, κοκαΐνη και ηρωίνη) σε ποσότητες ρεκόρ. Η υπόθεση αποτελεί κομμάτι του παζλ της  μεγάλης στροφής που έχει κάνει η πανίσχυρη αλβανική μαφία - βασικός κορμός συμμοριών με υποομάδες  συνεργών από Ελλάδα και Ιταλία - στα θαλάσσια δρομολόγια  μεταφοράς μεγάλων φορτίων κάνναβης.Το  σημαντικότερο στοιχείο  που καθορίζει την επιτυχία αυτού του είδους τη διακίνηση είναι  τα «πειραγμένα» σκάφη τα οποία μπορούν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη  αυτονομία καυσίμων  ώστε να ξεγλιστρούν από τον κλοιό των σκαφών του Λιμενικού στις πολύωρες καταδιώξεις.

 Είναι μια μεγάλη επένδυση η οποία αντίστοιχα αποφέρει και τεράστια κέρδη αφού πλημμυρίζει με μεγάλες ποσότητες φθηνού χασίς τις χώρες της Ευρώπης. Η μικρή απόσταση  των αλβανικών ακτών από τα νησιά του Ιονίου, και κυρίως την Κέρκυρα, ευνοεί τους διακινητές οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν τη δυνατότητα να  μεταφέρουν ποσότητες ακόμα και με τζετ-σκι. Τα σκάφη προσεγγίζουν άδεια τις αλβανικές ακτές και στη συνέχεια φορτωμένα με εμπόρευμα κάνουν την μεταφορά προς την Ιταλία ή και την Τουρκία.
Από τη χρήση μουλαριών στα κακοτράχαλα μυστικά περάσματα της συνοριακής γραμμής οι μαφιόζικες οργανώσεις αναβάθμισαν τον εξοπλισμό τους με ταχύπλοα ποντάροντας όλο και περισσότερο στις θαλάσσιες μεταφορές του χασίς, ενώ έχουν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά και στη διακίνηση ηρωίνης.

Ο μεγάλος τζίρος δίνει τη δυνατότητα στις μαφιόζικες οργανώσεις να αναβαθμίζουν συνεχώς τον εξοπλισμό και τα μέσα που χρησιμοποιούν.


 Πρόσφατα στην Ιταλία αποκαλύφθηκε επιχείρηση μεταφοράς χασίς με μικρά αεροπλάνα.
Οσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα η γειτνίαση με την Αλβανία, σύμφωνα με επίσημη έκθεση των ελληνικών διωκτικών Αρχών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών στη μαύρη αγορά. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την έκθεση, η Αλβανία θεωρείται πλέον η κυριότερη παραγωγός κάνναβης στην Ευρώπη επηρεάζοντας πρωτίστως τις γειτονικές της χώρες.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα αποτυπώνονται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.



Το 2016 κατασχέθηκαν συνολικά 13.015 κιλά κάνναβης εκ των οποίων το 65%  ήταν αλβανικής προέλευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των κατασχέσεων παρουσίασε το 2016  εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του  362% σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αλβανικών Αρχών, και εκεί οι κατασχέσεις  κάνναβης σχεδόν τριπλασιάσθηκαν το 2016 σε σχέση με το 2015.

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο διαμετακόμισης ναρκωτικών προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεγαλύτερες κατασχέσεις φορτίων κάνναβης από το Λιμενικό γίνονται σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις αλβανικές ακτές, όπως στην Κέρκυρα, στους Οθωνούς, στην Ηγουμενίτσα και στην Πρέβεζα.

Μια ιδιότυπη μάχη που προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην Αδριατική, στο  Ιόνιο και το Αιγαίο στο κυνήγι των διακινητών ναρκωτικών. Σκάφη του Λιμενικού, της ιταλικής Ακτοφυλακής και δυνάμεις της Frontex με τη συνδρομή αεροσκαφών προσπαθούν να θωρακίσουν θαλάσσιες περιοχές. Από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του Λιμενικού είναι αναμφισβήτητα η εξάρθρωση του κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται και ο ιδιοκτήτης εστιατορίου της Μυκόνου.
Σαράντα οκτώ ώρες καταδίωξης του υπερταχύπλοου καθώς και πολυήμερη προετοιμασία του Λιμενικού για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη συλλογή πληροφοριακού πακέτου (target package) για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος οδήγησαν στην επιτυχία της επιχείρησης.

Μία από τις σοβαρότερες δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν τα σούπερ σκάφη τα οποία χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για τις μεταφορές. Ηταν ένα ταχύπλοο με τρεις εξωλέμβιους κινητήρες και άλλο ένα με τέσσερις των 350 ίππων ο καθένας.
Στην καταδίωξη του Λιμενικού μετείχαν και ελεύθεροι σκοπευτές. Οι δυνάμεις προσέγγισαν με σχέδιο το σκάφος στήνοντας παγίδες ώστε να το στριμώξουν και τελικά  να το ακινητοποιήσουν στη θαλάσσια  περιοχή  μεταξύ Μακρονήσου και  Κέας. Το φορτίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προοριζόταν για την Τουρκία με σκοπό να ανταλλαγεί με ποσότητες ηρωίνης.

«Ψάρευαν»... κάνναβη
Σε άλλη υπόθεση μεταφοράς φορτίου, οι ελληνικές και οι ιταλικές Αρχές  «ψάρευαν» για μέρες δέματα κάνναβης βάρους δύο τόνων. Προέρχονταν από το φορτίο σκάφους το οποίο είχε εντοπιστθεί από αεροσκάφος της Frontex καθώς διερχόταν δυτικά των Οθωνών.
Σκάφη του Λιμενικού ξεκίνησαν την καταδίωξη που συνεχίσθηκε έπειτα από σχετική άδεια και εντός των αλβανικών χωρικών υδάτων. Με επιδέξιους ελιγμούς ο χειριστής  του καταδιωκόμενου σκάφους κατάφερε να ξεφύγει ρίχνοντάς το με ταχύτητα σε βραχώδη ακτή της Αλβανίας.
Τη μεθοδολογία του follow the money ακολούθησαν οι λιμενικές Αρχές για να εξαρθρώσουν κύκλωμα στο οποίο εμπλεκόταν και δικηγόρος, ο οποίος  αναλάμβανε τη μεταβίβαση σκαφών σε off shore εταιρείες. Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κατάλληλα τροποποιημένα σκάφη ώστε να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων και να αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ένα από τα ταχύπλοα του κυκλώματος εντοπίσθηκε από αεροσκάφος του Λιμενικού να προσεγγίζει τις αλβανικές ακτές. Ηταν κενό φορτίου και προσέγγισε τις ακτές για εφοδιασμό. Υστερα από παραμονή μιας ώρας, παρέλαβε το φορτίο και συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση τις νότιες ακτές της Ιταλίας. Μόλις ξεφόρτωσε  και επιχείρησε να διαφύγει με μεγάλη ταχύτητα, άναψε το πράσινο φως για την καταδίωξη. Με βολές ελεύθερων σκοπευτών το σκάφος τελικά ακινητοποιήθηκε νότια του Ταινάρου.

ΛΑΖΑΡΑΤΙ


O «χασισοβολώνας» της Ευρώπης

Ενα ορεινό χωριό 4.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι δηλώνουν ανθοπώλες!

Για τα κυκλώματα της μαφίας θεωρείται ο «χασισοβολώνας» της Ευρώπης. Πρόκειται για το χωριό Λαζαράτι, το οποίο απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και έχει εξελιχθεί σε μητρόπολη μαζικής παραγωγής χασίς. Ενα ορεινό χωριό περίπου 4.000 κατοίκων που για χρόνια αποτελούσε άβατο και λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει. Μια μικρή Κολομβία με τις δικές της δομές και νόμους, με βασικότερο τον νόμο της ομερτά. Το επάγγελμα που ασκούν πολλοί κάτοικοι είναι «ανθοπώλης» – κάτι σαν κωδικός για την καλλιέργεια χασίς. Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 που πραγματοποιήθηκε η «μάχη του Λαζαράτι» όπως χαρακτηρίσθηκε η επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας, στο χωριό παράγονταν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 900 τόνοι χασίς. Αποτελούσε το βασικό έσοδο της τοπικής κοινωνίας αποφέροντας κέρδη τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ. Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης και η διακίνηση του χασίς τροφοδοτούσε την οικονομία της περιοχής, αφού τα κέρδη δεν κατέληγαν μόνο στα χέρια της μαφίας, αλλά και σε μικρομεσαίους καλλιεργητές. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζούσαν  πλουσιοπάροχα, σε μεγάλη αντίθεση με τους συμπατριώτες τους σε άλλες περιοχές.  

ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ. Η συστηματική παραγωγή, που άγγιξε τα όρια της μονοκαλλιέργειας, άρχισε μετά το 1997 και άλλαξε ριζικά τη μορφή της κωμόπολης. Ηταν μια περιοχή που δεχόταν μετανάστες εργάτες, καθώς κατά τη συγκομιδή προσλαμβάνονταν εποχικοί  – κυρίως Ρομά. Το οξύτατο πρόβλημα της συστηματικής καλλιέργειας κάνναβης στην Αλβανία προκάλεσε την αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών και ασκήθηκαν έντονες πολιτικές πιέσεις.  Το συγκεκριμένο χωριό δεν ήταν βέβαια το μοναδικό, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές εκθέσεις, καλλιέργεια κάνναβης γινόταν σε τουλάχιστον 363 περιοχές της Αλβανίας. Μετά τις πιέσεις η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο μεγάλες επιχειρήσεις. Στην πρώτη, το 2013, το χωριό πολιορκήθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και ελεύθεροι σκοπευτές. Τα μέλη της μαφίας απάντησαν με βαρύ οπλισμό εκτοξεύοντας ακόμα και αντιαρματικές ρουκέτες. Οι αλβανικές Αρχές επειδή φοβήθηκαν το μακελειό, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Η δεύτερη επιχείρηση, που έγινε τον Ιούνιο του 2014, είχε κάπως καλύτερη κατάληξη, καθώς οδήγησε σε συλλήψεις και κατασχέσεις. Η ενασχόληση όμως με το χασίς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει τερματιστεί, καθώς μέλη των συμμοριών έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα επέστρεψαν στην παραγωγή.


3+1 επιχειρήσεις ενάντια σε διεθνή κυκλώματα

Μερικές από τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις ενάντια σε διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών
1. Με επιχείρηση κομάντο βατραχανθρώπων του Λιμενικού ακινητοποιήθηκε ρυμουλκό σκάφος που μετέφερε φορτίο μεγαλύτερο των 6 τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι βατραχάνθρωποι εισέβαλαν στο ρυμουλκό ενώ έπλεε  στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Μετά τις προειδοποιητικές βολές οι κομάντο προχώρησαν σε ρεσάλτο αιφνιδιάζοντας τα έξι μέλη του πληρώματος συριακής καταγωγής. Σε ειδικές κρύπτες του σκάφους εντόπισαν συσκευασμένο σε δέματα το φορτίο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της μορφής κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) που έχει κατασχεθεί και η αξία του εκτιμάται στα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

2. Μια ταβέρνα στα Καλύβια Αττικής ήταν η έδρα κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στη διαδικασία εισαγωγής, επεξεργασίας, νόθευσης, τυποποίησης και διοχέτευσης ηρωίνης. Σε ειδικά διαμορφωμένη εσοχή του τοίχου καθώς και σε ασφαλισμένο χώρο της ταβέρνας βρέθηκαν 28 κιλά ηρωίνης καθώς και υλικά για την πρόσμειξη και επανατυποποίησή της. Στην ταβέρνα συνελήφθησαν ο αρχηγός του κυκλώματος, ένας 32χρονος Αλβανός, και δυο συνεργάτες του ανάμεσά τους μια 29χρονη Ελληνίδα.

3. Σε δύσβατη δασική περιοχή στο Βασιλικό Ιωαννίνων  εντοπίστηκε η καβάτζα αλβανικού κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης ακατέργαστης κάνναβης. Ο αστυνομικός σκύλος εντόπισε 229 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί. 

4. Την κοκαΐνη των... γιορτών η οποία επρόκειτο να διοχετευθεί σε πιάτσες της Ελλάδας και της Ευρώπης κατέσχεσαν με μια  αιφνιδιαστική  επιχείρηση  αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών.  Ενα πολυτελέστατο διαμέρισμα στη Βάρκιζα είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης κοκαΐνης που εισήγαγε κύκλωμα από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω της αναδυόμενης βαλκανικής οδού. Στην έφοδο της Αστυνομίας κατασχέθηκε ποσότητα-μαμούθ 136 κιλών κοκαΐνης, συνελήφθη ένας Σερβοκροάτης και αναζητείται ο σέρβος συνεργός του. 


http://www.tanea.gr/news/greece/article/5495230/apo-ta-moylaria-sta-taxyploa/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου