Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

«Όπως ήρθαν θα φύγουν», λένε οι Τούρκοι για τους Έλληνες από τα νησιά του Αιγαίου



«Ο Πάνος Καμμένος πρέπει να μάθει. Του ανταπαντάμε με την φράση που είχε πει ο Μεγάλος Ατατούρκ κατά την περίοδο κατοχής της Κωνσταντινούπολης … : ‘’Όπως ήρθαν θα φύγουν’’», είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος 

Προκλητική απάντηση στο «Μολών Λαβέ» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, για τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παράνομης κατοχής νησιών, νησίδων και βραχονησίδων από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος, έδωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, στην Τουρκία Ενγκίν Αλτάι. Μιλώντας σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αλτάι έστρεψε τα πυρά του και κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας, δηλώνοντας : «Ο Πάνος Καμμένος πρέπει να μάθει. Του ανταπαντάμε με την φράση που είχε πει ο Μεγάλος Ατατούρκ κατά την περίοδο κατοχής της Κωνσταντινούπολης … : ‘’Όπως ήρθαν θα φύγουν’’».


Μιλώντας την Δεύτερα σ’ εκδήλωση για τη λήξη του έτους «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» στη Θεσαλονίκη, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αλλά και στη συνολικότερη πολιτική της Τουρκίας. «Δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός, ο αναθεωρητισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που επικρατεί στη γειτονιά μας, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Ακούμε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για 150.000 «ομογενείς» στη Δυτική Θράκη, αμοιβαίες υποχωρήσεις για ομαλοποίηση των σχέσεών μας. Ακούσαμε για τις περιουσίες των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, ότι πουλήθηκαν δήθεν οικειοθελώς σε Τούρκους πολίτες. Επίσης είδαμε εθνικιστές να προσεύχονται στην Αγία Σοφία, ενώ ο Τούρκος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο πάλι για 18 νησιά που έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Φαίνεται ότι, στην καλύτερη περίπτωση ο εν λόγω πολιτικός αγνοεί τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών. Στη χειρότερη, αμφισβητεί την Ελληνική, διεθνώς κατοχυρωμένη, κυριαρχία και διεκδικεί εδάφη μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, καταλήγοντας με νόημα : «Η απάντησή μας αγαπητοί εθνοφύλακες είναι ‘’Μολών Λαβέ’’. Έτσι έχουμε μάθει εμείς οι Έλληνες. Αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία μας».

Το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο κόμμα τςη αντιπολίτευσης στην Τουρκία –Ρεπουμπλικανικό (CHP)- έχει κάνει «σημαία» την υποτιθέμενη παράνομη ελληνική κατοχή νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος. Ο προκλητικός πίνακας των τουρκικών διεκδικήσεων στις ελληνικές θάλασσες, περιλαμβάνει από 18 έως … 153 νησιά, τα οποία περιέχονται στην απόρρητη λίστα EGAYDAAK, που πλέον τείνει να καταστεί «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για το αρκτικόλεξο της φράσης “Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar”, δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες. Με τις διεκδικήσεις αυτές, ουσιαστικά “γκριζάρεται” το μισό Αιγαίο Πέλαγος, που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της Άγκυρας.


http://www.protothema.gr/politics/article/742913/opos-irthan-tha-fugoun-lene-oi-tourkoi-gia-tous-ellines-apo-ta-nisia-tou-aigaiou/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου