Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το γυαλί που αυτοεπιδιορθώνεται!




Ιάπωνας φοιτητής ανακάλυψε τυχαία καινούργιο τύπο γυαλιού που έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται σε περίπτωση που υποστεί ρωγμή ή ακόμη πιο σοβαρή ζημιά. 


Το γυαλί αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης, δίνοντας την ευκαιρία στους κατόχους τους να μην τις αλλάζουν σε περίπτωση που υποστούν ζημιά. 

Το… επαναστατικό γυαλί αποτελείται από ελαφρύ πολυμερές υλικό διαφόρων οργανικών ενώσεων (πολυαιθέρα, θειουρία κ.ά) και το μόνο που χρειάζεται είναι να ασκηθεί πίεση, για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου, στο σημείο της επιφάνειας όπου έχει προκληθεί ζημιά. 

Σε θερμοκρασία δωματίου

Η πίεση μπορεί να ασκηθεί ακόμη και με το χέρι του κατόχου της συσκευής. Αν και «αυτοθεραπευόμενα» ελαστικά και πλαστικά έχουν ήδη αναπτυχθεί, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το νέο υλικό είναι το πρώτο σκληρό υλικό του είδους του που μπορεί να επιδιορθώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Το υλικό ανακαλύφθηκε κατά λάθος από τον φοιτητή Γιου Γιαναγκισάβα, που το ετοίμαζε για κόλλα. Οπως διαπίστωσε, όταν η επιφάνεια του πολυμερούς κοβόταν, οι άκρες κολλούσαν η μία στην άλλη και, αν ασκούνταν πίεση στο σημείο της ζημιάς, το γυαλί άρχιζε να την επιδιορθώνει μόνο του και να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση ύστερα από λίγες ώρες.

Σούπερ ανθεκτικό

Οπως φαίνεται, η Ιαπωνία θα αποτελέσει την… πατρίδα των νέων επαναστατικών μορφών γυαλιού αφού πριν από λίγο καιρό ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Synchrotron Radiation Research Institute δημιούργησαν νέο τύπο γυαλιού. 

Αποτελείται από οξείδιο του αργιλίου ή αλουμίνα, ανόργανη χημική ένωση του οξυγόνου και του αργιλίου. 

Πρόκειται για διάφανο και ιδιαίτερα ανθεκτικό γυαλί, με τους ερευνητές να έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης μεθόδου για τη μαζική παραγωγή του ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. 

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παράθυρα κτιρίων και αυτοκινήτων αλλά και σε οθόνες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.

Θεόδωρος Λαΐνας


http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5498879/to-gyali-poy-aytoepidiorthwnetai/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου