Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Βαλκάνια: Δυναμώνει και θεσμοθετείται η τετραμερής



Η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, η οποία άρχισε με ελληνική πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, ενδυναμώνεται και αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήτα, με τις επόμενες συνόδους να διεξάγονται τον Μάρτιο του 2018 στο Βουκουρέστι και τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βελιγράδι, όπου ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η 2η σύνοδος των τεσσάρων βαλκανικών χωρών, η προεδρία της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. θα είναι μια «βαλκανική προεδρία». Κατόπιν ελληνικής πρότασης, θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια, Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003 για τη διεύρυνση της Ένωσης προς τα Βαλκάνια. Η σύνοδος των τεσσάρων στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2018, θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται μάλιστα να τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί «η αδικία που έχει υποστεί η Σερβία με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ», μέσω της ένταξής της στην ΕΕ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με το 1884, «σήμερα δεν περιμένουμε κάποιο Υπουργό Μεγάλης Δύναμης να καθοδηγήσει τη συνεργασία μας ή να λύσει τα προβλήματά μας», ενώ επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών και ειδικά εκείνης της Λωζάνης.
Ενθάρρυνε μάλιστα την ΠΓΔΜ να προσέλθει στο διάλογο προκειμένου το 2018 να αποτελέσει «έτος ορόσημο επίλυσης του ζητήματος του ονόματος».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου