Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Το “υστερόγραφο” Ερντογάν με συνέντευξη στο Βήμα έχει Θράκη,Αιγαίο και Κύπρο



Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφυγε αφήνοντας ως “υστερόγραφο” της επίσκεψής του μια συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής. Σ΄αυτή επαναλαμβάνει τις τουρκικές απόψεις και απειλές:
«Η Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης είναι η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λοζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της» λέει ο Τούρκος Πρόεδρος για να συμπληρώσει: «Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες, έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυχαίνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα».
Ο κ. Ερντογάν, κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη, η οποία όπως υποστηρίζει «αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες».
Για το Αιγαίο λέει ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους». «Ως δύο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών . Εκ φύσεως, τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν λέει ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί  θα ήθελα να πως ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».
Για τις σχέσεις Τουρκίας  ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επισημαίνει: «Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο ?ιδιαίτερης εταιρικής σχέσης δεν έχει καμία ισχύ για εμάς».


http://www.militaire.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου