Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο πληθωρισμός (+1,1) καίει το καλάθι της νοικοκυράς



Φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και καφές είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι
Aυξήσεις σε αρκετά προϊόντα που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και σε υπηρεσίες, καταγράφηκαν τον Νοέμβριο. Φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και καφές είναι αρκετά ακριβότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ ανατιμήσεις παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα και συγκριτικά με τον Οκτώβριο.
Επίσης, ακριβότερα πωλούνται τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης. Συνολικά, ο πληθωρισμός παρουσιάζει αύξηση 1,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016.
Η ΕΛ. ΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τις κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση των δεικτών, το ελαιόλαδο ακρίβυνε κατά 17,5%, ο καφές κατά 17,2%, ο καπνός κατά 10,6%, τα νωπά φρούτα κατά 2,8% και τα νωπά λαχανικά κατά 2,5%. Τα χτυπήματα για την τσέπη των νοικοκυριών δεν σταματούν, όμως, εδώ.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 8,6%, του φυσικού αερίου κατά 4,6%, των καυσίμων κατά 7,5%, των ρούχων και των υποδημάτων κατά 1,3%, των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 10,2%, των τηλεφωνικών υπηρεσιών κατά 1,4% και των ξενοδοχείων κατά 3%. Ακριβότερα πωλούνταν αρκετά από τα βασικά προϊόντα και σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι καταναλωτές είδαν αυξήσεις ύψους 3,7% στα ζυμαρικά, 2,4% στο ελαιόλαδο, 1,6% στα νωπά φρούτα, 2,4% στο αρνί και το κατσίκι, 3,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 1,7% στη βενζίνη.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στις πατάτες, η τιμή των οποίων υποχώρησε κατά 12,6%, στα πουλερικά (-5,6%), στις μεγάλες οικιακές συσκευές (-4,3%) και στα ενοίκια των κατοικιών, που μειώθηκαν κατά 4,4%.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου