Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Μέσα σε τρεις ώρες έπεσε στη Μάνδρα το ένα πέμπτο της βροχής όλου του χρόνου


Η ποσότητα βροχής που έπεσε στην περιοχή ήταν περίπου 80 χιλιοστά βροχής - Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην περιοχή όλο τον χρόνο πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μετεωρολόγοι για επανάληψη βίαιων καιρικών φαινομένων και στο μέλλον, ανάλογο με αυτό στη Δυτική Αττική που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άτομα.  

Εξήγηση 
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το Νοέμβριο, μήνας από τους πλέον βροχερούς του χρόνου, τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα. Ωστόσο οι χθεσινές έντονες φονικές  βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Δυτική Αττική, σε σχέση με την ανομβρία του περασμένου Οκτωβρίου, φαίνεται πως περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πρόκειται για ένα καθαρά τοπικό φαινόμενο. Μια μέτρια προς ισχυρή ουσιαστικά καταιγίδα, αλλά όχι κάτι ακραίο, με καθοριστικό ρόλο να παίζουν οι νότιοι άνεμοι που εγκλώβισαν το φαινόμενο έως και τα όρια του όρους Πατέρα, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η καταιγίδα πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και να ξεσπάσει επάνω από τη Δυτική Αττική. Ένα τοπικό φαινόμενο, που εξελίχθηκε ουσιαστικά σε ισχυρή φονική καταιγίδα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. «Είχαμε βγάλει ένα έκτακτο δελτίο από την Κυριακή το οποίο ανέφερε για την Τετάρτη πως θα επηρεαστεί πιθανόν όλος ο κορμός της ηπειρωτικής χώρας. Το ότι έβρεξε στο συγκεκριμένο μέρος επί πολλές ώρες και σχεδόν καθόλου στην υπόλοιπη Αττική δεν μπορεί να πει κανείς πως αποτελεί αποτυχία της πρόβλεψης. Αυτό που δεν μπορεί να πει κανείς σίγουρα είναι, ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προβλέψεις μικρής διάρκειας που είναι κάτι που προσπαθούμε ως ΕΜΥ να το πετύχουμε. Σαν προειδοποίηση υπήρχε, ωστόσο αυτό που λέμε έγκαιρη επί τόπου πρόβλεψη είναι κάτι που προϋποθέτει ολόκληρο σύστημα ραντάρ, σταθμών κλπ που δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μείνει πίσω. Δηλαδή βγαίνουν οι προειδοποιήσεις αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να δούμε ποιες περιοχές έχουν πρόβλημα» λέει στο protothema.gr ο διευθυντής της ΕΜΥ κ. Αντώνης Λάλος.

Φταίνε οι ζεστές θάλασσες

Το έντονο φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού αέριων μαζών, που έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μεσόγειο, και επιβαρύνονται με υδρατμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ακόμη οι θάλασσες που παραμένουν ζεστές, σε σχέση με τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, οπότε τα ποσοστά υδρατμού εγκλωβίζονται μέσα στις νεφικές μάζες που στη συνέχεια εναποθέτουν τεράστιες ποσότητες νερού, όπως συνέβη στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής.«Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή η μπόρα θα ξεσπάσει και ότι για ευνόητους λόγους οι παραθαλάσσιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πόσο τοπικού επιπέδου θα είναι το φαινόμενο, εάν θα συνοδεύεται από χαλαζοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και σε πιο χρονικό εύρος θα εκδηλωθεί» συμπληρώνει ο κ. Λάλος.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Αττική, είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει μεγάλη ποσότητα νερού στο Όρος Πατέρα, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στις πεδινές περιοχές της Δυτικής Αττικής, μεγάλες ποσότητες νερού, με τη μορφή χειμάρρου.«Πρόκειται για ένα φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα, όπου σε διπλανές περιοχές 3,4 χλμ οι βροχοπτώσεις ήταν εξασθενημένες ή δεν υπήρχαν καθόλου. Τα φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανέναν μετεωρολόγο και κανέναν υπολογιστή. Όσο καλά και αν διαβαστούν τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί. Μπορεί να  φαινόταν πως στα Β.Δ. από το Περιστέρι έως την Κινέττα θα είχαμε τα πιο έντονα φαινόμενα σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, αλλά όχι πως σε τοπικό επίπεδο και στην Μάνδρα θα είχαμε αυτό που έγινε. Δεν θα μπορούσε να το προβλέψει κανείς» λέει στο protothema.gr o μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλιάννος, κρούοντας το «καμπανάκι» για το μέλλον. «Σίγουρο είναι πλέον, πως τέτοια φαινόμενα με τέτοιες ραγδαίες βροχοπτώσεις σε τέτοιο μικρό διάστημα δεν συμβαίνουν συχνά όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε καμία περιοχή της χώρας. Σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα να σημειωθούν τόσα πολλά χιλιοστά βροχής. Ένα φαινόμενο που χρήζει μελέτης για το μέλλον, αφού η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να υπάρχουν συχνότερα παρόμοια  βίαια καιρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ποσότητα βροχής που έπεσε στο όρος Πατέρα προσδιορίζεται από 80 έως 100 χιλιοστά βροχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην περιοχή όλο τον χρόνο πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής, οπότε χθες, Τετάρτη, μέσα σε μερικές ώρες έπεσε το ένα πέμπτο της βροχής όλου του χρόνου. 

Πάντως ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να υπάρξει, απουσία μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή της καταστροφής. «Για την περιοχή της Μάνδρας δεν υπάρχει μετεωρολογικός σταθμός για να μας δείξει τα χιλιοστά βροχής. Για το παρακείμενο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου υπάρχει σταθμός, μας δείχνει 30 με 35 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή 35 τόνους ανά στρέμμα. Όμως επειδή ήταν πιο εξασθενισμένες οι βροχές στην περιοχή της Ελευσίνας σε σχέση με την Μάνδρα, προφανώς εκεί μπορεί να ήταν τριπλάσια ή τετραπλάσια ποσότητα τα χιλιοστά νερού που έπεσαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό είναι το σημαντικό» λέει κ. Καλιάννος.

http://www.protothema.gr/greece/article/732004/tromero-mesa-se-treis-ores-epese-sti-mandra-to-ena-pebto-tis-vrohis-olou-tou-hronou-/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου