Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΗ: Από «κόσκινο» όσοι διεκδικούν φτηνό ρεύμα!





«Σκληρά» κριτήρια βάζει ο Γιώργος Σταθάκης για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
Θα εξαιρούνται του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο ηλεκτρικό ρεύμα οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, όσοι πληρώνουν δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και διαθέτουν σκάφη αναψυχής. Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, θα καθοριστούν και άλλες δαπάνες διαβίωσης ή περιουσιακά στοιχεία (όπως τα ακίνητα, οι μετοχές κ.λπ.), οι οποίες θα οδηγούν σε εξαίρεση από το νέο ΚΟΤ. Τα καθαρά εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα, τα ετήσια έσοδα των 12.000 ευρώ, προτείνεται να μην αλλάξουν, με βάση τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά φαίνεται πως μέσω σειράς εξαιρέσεων αρκετοί θα βρεθούν εκτός του ΚΟΤ.


Επιπλέον, η επιδότηση θα συνδέεται και με τα μέλη της οικογένειας που θέλει να ενταχθεί στο νέο ΚΟΤ, με βάση τη φορολογική δήλωση. Ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας ή/και τους φιλοξενουμένους, θα ορίζεται και το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιδοτείται.

Οσοι, πάντως, καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ θα έχουν εκπτώσεις που ξεκινούν από το 22% και φτάνουν έως το 83%. Η διοίκηση της ΡΑΕ προτείνει τη δημιουργία δύο νέων κατηγοριών δικαιούχων και συγκεκριμένα των πολυτέκνων (καθώς καταργείται το σημερινό Τιμολόγιο Πολυτέκνων) και των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι τελευταίοι θα έχουν συνολική έκπτωση που θα φτάνει το 83%, καθώς η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας (στο λεγόμενο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή χωρίς το βουνό ρυθμιζόμενων χρεώσεων, όπως «πράσινο τέλος» κ.λπ.) θα φτάνει τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι δικαιούχοι ΚΕΑ δεν θα πληρώνουν τίποτα για τις πρόσθετες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Οι κατηγορίες
Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ καταργούνται οι σημερινές κατηγορίες ειδικού τιμολογίου και δημιουργούνται, μαζί με τους δικαιούχους ΚΕΑ, τέσσερις νέες κατηγορίες, ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δικαιούχου ΚΟΤ. Στην πρώτη κατηγορία θα προβλέπεται έκπτωση 60%, στη δεύτερη έκπτωση 40% και στην τρίτη 22%.

Για την τέταρτη κατηγορία, αν ο δικαιούχος μένει μόνος του στο σπίτι, θα επιδοτείται για κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για κάθε πρόσθετο μέλος στην οικογένεια, η επιδοτούμενη ποσότητα θα προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Για τους δικαιούχους ΚΕΑ, το όριο ανεβαίνει στις 1.200 κιλοβατώρες για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο για καθένα από πρόσθετο μέλος. Κατά 400 κιλοβατώρες ανά μέλος του νοικοκυριού θα προσαυξάνεται η τετραμηνιαία κατανάλωση (πάλι με βάση τις 1.200 κιλοβατώρες), αν φιλοξενούν αναπήρους κ.λπ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου