Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ηλεκτρική ενέργεια από δάκρυα για χρήση σε ιατρικά εμφυτεύματα



Μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να παραχθούν από δάκρυα και άλλες ουσίες χάρη σε μια νέα μέθοδο που ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίμερικ στην Ιρλανδία.
Η μέθοδος χρησιμοποιεί πίεση για τη δημιουργία ενέργειας από κρυστάλλους πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σάλιο, το γάλα και τα δάκρυα των θηλαστικών, καθώς και στα ασπράδια αυγών από πτηνά. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση ιατρικών εμφυτευμάτων που απελευθερώνουν φάρμακα στο σώμα.

«Ο αντίκτυπος αυτής της ανακάλυψης στον τομέα της βιολογικής πιεζοηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τεράστιος», δήλωσε ο καθηγητής Λούουκ φαν ντερ Βίλεν.
Η πιεζοηλεκτρική ιδιότητα κάποιων υλικών όπως ο χαλαζίας μπορεί να μετατρέψει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια και αντίστροφα. Η ιδιότητα αυτή χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία δονήσεων στα κινητά τηλέφωνα και στην απεικόνιση υπερήχων.Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από αυτή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν είχε εξεταστεί μέχρι στιγμής. Επειδή πρόκειται για ένα βιολογικό υλικό, είναι μη τοξικό και θα μπορούσε να έχει καινοτόμες εφαρμογές που περιλαμβάνουν ιατρικά εμφυτεύματα, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Έιμι Στέιπλτον.
Η ομάδα διερεύνησε απλά θεμελιώδη δομικά στοιχεία που δημιουργούν πιεζοηλεκτρική ενέργεια. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογές ευρείας εμβέλειας και να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη συγκομιδή ενέργειας και τις βιοϊατρικές συσκευές, καθώς και να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις συμβατικές μηχανές συγκομιδής πιεζοηλεκτρικής ενέργειας, πολλές από τις οποίες περιέχουν τοξικά στοιχεία όπως ο μόλυβδος.


http://www.naftemporiki.gr/story/1282838/ilektriki-energeia-apo-dakrua-gia-xrisi-se-iatrika-emfuteumata

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου