Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Γαλλία: Εισβολή-προειδοποίηση ακτιβιστών σε πυρηνικό σταθμό



Ακτιβιστές της Greenpeace πυροδότησαν πυροτεχνήματα μέσα σε πυρηνικό σταθμό στην ανατολική Γαλλία την Πέμπτη, αφού εισέβαλαν στην εγκατάσταση για να υπογραμμίσουν την ευπάθεια των σταθμών σε επιθέσεις.
«Οι ακτιβιστές μας άναψαν ένα βεγγαλικό στην περίμετρο ενός γαλλικού πυρηνικού σταθμού. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ευάλωτες», ανέφερε η ομάδα στα κοινωνικά μέσα, κοινοποιώντας ένα βίντεο της ενέργειας στο σταθμό στο Κατενόμ, κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.
Η υπουργός Περιβάλλοντος του Λουξεμβούργου, Κάρολ Ντίχσμπουργκ, εξέφρασε με τη σειρά της την έντονη ανησυχία της για τις τεράστιες ελλείψεις ασφαλείας στο σταθμό, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σταθμού, τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό EDF, η αστυνομία σταμάτησε τους διαδηλωτές οκτώ λεπτά μετά την μεταμεσονύχτια εισβολή και δεν απειλήθηκε η ασφάλεια του εργοστασίου. Οκτώ ακτιβιστές της Greenpeace είναι υπό κράτηση και αντιμετωπίζουν ποινές πέντε ετών φυλάκισης και πρόστιμα ύψους 75.000 ευρώ.
«Οι ακτιβιστές δεν απέδειξαν τίποτα, εκτός από το ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας λειτουργούν τέλεια», δήλωσε ο αξιωματούχος της EDF, Ολιβιέ Λαμάρ, σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα.Σύμφωνα με τον Ρότζερ Σπάουτς, αξιωματούχο της Greenpeace Λουξεμβούργου, οι περίπου 15 ακτιβιστές διέσχισαν δύο πύλες ασφαλείας για να φτάσουν στο κτίριο που περιέχει τις ράβδους αναλωμένου καυσίμου. Η δράση αποσκοπούσε στο να δώσει έμφαση στις δεξαμενές καυσίμων που δεν προστατεύονται, σε αντίθεση με τα κτίρια του αντιδραστήρα, πρόσθεσε ο Σπάουτς.
Η Γαλλία είναι η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο, με 58 αντιδραστήρες να παρέχουν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται να κλείσουν μέχρι το 2025 σύμφωνα με το κυβερνητικό ενεργειακό πλάνο.
Η EDF δήλωσε ότι συνεχίζει να αξιολογεί την αντίσταση των πυρηνικών σταθμών της σε εγκληματικές πράξεις ή τρομοκρατικές ενέργειες.



http://www.naftemporiki.gr/story/1284946/gallia-eisboli-proeidopoiisi-aktibiston-se-puriniko-stathmo-gia-enisxusi-ton-metron-asfaleias

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου