Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ακόμη τρία επιδόματα για μακροχρόνια ανέργους!



Τα δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.858 €
Πέραν του γνωστού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ (ύψους 360 ευρώ), οι εργαζόμενοι που μένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να λάβουν μια σειρά από επιδόματα του οργανισμού με μια απλή αιτήσή τους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ ή σε κάποιο ΚΕΠ.


Τα επιδόματα που χορηγούνται σε μακροχρόνια ανέργους είναι τα εξής:




• Τριμηνιαίο επίδομα: Το ειδικό βοήθημα δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου. Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα έως και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος και το ύψος του είναι ίσο με 15 βασικά επιδόματα ανεργίας.
Εναν μήνα μετά τη λήξη
Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 10.858,4 ευρώ), όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας ΔΟΥ. Το ποσό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.

• Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας: Το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λπ.).
Το ύψος του ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας υπό την προϋπόθεση το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 10.858,4 ευρώ). Το ποσό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.

• Επίδομα μακροχρόνια ανέργων: Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη επιδότηση, ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση δύο μήνες από τη λήξη της.
Το ύψος του ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα και δίνεται για έναν χρόνο, αρκεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ (με προσαύξηση 586,08 για κάθε τέκνο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόν τον μήνα γίνονται οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 458 έως 916 ευρώ, από 50.000 έως 60.000 δικαιούχους που εργάζονται έστω και για 50 μεροκάματα τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου