Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ουσιαστική παρέμβαση Γιασημάκη για την Δημόσια υγεία στον Ωρωπό.




Εκδήλωση – συζήτηση
 στο ΚΑΠΗ των Νέων Παλατίων διοργάνωσε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού και Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής, στην οποία ομιλητής ήταν οαναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης. (Η ομιλία του κ. Πολάκη

ΕΔΩ: https://www.facebook.com/depminister.of.health/videos/884827818340741/)
Μετά την ομιλία του κ. Πολάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολιτικές εξελίξεις και κοινωνικό κράτος, ο υπεύθυνος των Τοπικών Ιατρείων Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, που έκανε παρέμβαση, έφερε ως θέμα το μεγάλο ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή της ανεξαρτητοποίησης και της αναβάθμισης των Τοπικών Ιατρείων σε ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΩΠΟΥ, έτσι ώστε, να μπορούν να στελεχωθούν αυτά και με άλλες ειδικότητες ιατρών, αλλά και με επιπλέον νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Όπως είπε μάλιστα στον υπουργό, τα ιατρεία στον Ωρωπό έχουν τον τίτλο «Τοπικό Ιατρείο» και ο ίδιος (ο υπουργός) γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν
 μόνο με 2 γενικούς ιατρούς και 1 παιδίατρο! (που δυστυχώς κάποιοι για προσωπικούς τους λόγους επιδιώκουν)
Ο Γιώργος Γιασημάκης μίλησε και για την αναγκαιότητα καθημερινής 24ωρης λειτουργίας των Ιατρείων, όπως και την άκρως απαραίτητη λειτουργία τους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, παράληλα με το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι του Χαλκουτσίου, του Συκαμίνου και του Ωρωπού γενικότερα, να χρειάζονται 45 λεπτά και να πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 25 -30 χιλιόμετρα για να πάνε στο Καπανδρίτι για ένα επείγον περιστατικό ή 50 χιλιόμετρα για να πάνε στην Αθήνα. Είναι μεγάλη η απόσταση και πολύς ο χρόνος που χρειάζεται και μπορεί να είναι καθοριστικός τόνισε.
Στην τοποθέτησή του ο υπεύθυνος των Τοπικών Ιατρείων επεσήμανε και την ανάγκη άμεσης δημιουργίας Το.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) στον Αυλώνα και όπως ανέφερε, δεν μπορεί το μεγαλύτερο χωριό του δήμου σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι και 21 χιλιόμετρα περίπου από τον Ωρωπό, να μην διαθέτει ιατρό του ΠΕΔΥ!


Δεν παρέλειψε τέλος να κάνει μια ιστορική αναφορά για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον Δήμο Ωρωπού, ώστε να ενημερωθεί καλύτερα για το θέμα ο υπουργός κ. Πολάκης.
Ανέφερε πρώτα την ατυχία που είχαν από την ίδρυσή τους τα ιατρεία στον Ωρωπό, να μην είναι ανεξάρτητα αλλά κάπου να ανήκουν (την αρχή στο ΙΚΑ του Αγ. Στεφάνου και τώρα στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου). Αποτέλεσμα είναι να έρχονται σε δεύτερη μοίρα και να είναι υποστελεχομένα, αναλογικά με τον πληθυσμό και τις ανάγκες της περιοχής, η οποία έχει 25 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και από Μάιο εώς το Σεπτέμβριο να τους κάνει 100! Ξετύλιξε το νήμα από τον Μάρτιο του 2014, όταν σε μία νύχτα στον  Ωρωπό από 18 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, έμειναν 3 γενικοί ιατροί και 1 παιδίατρος και είπε ότι από 6 χιλιάδες επισκέψεις ασθενών τον μήνα, έφτασε στις 800 και έτσι άρχισε η απαξίωση της μονάδας υγείας, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2015 -όταν στον Ωρωπό είχε 100 χιλιάδες κόσμο- που υπήρχαν μέρες που τα ιατρεία ήταν κλειστά, γιατί ο ένας ιατρός ήταν εφημερία στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, άλλος σε ρεπό και άλλος σε άδεια!
Τη δύσκολη εποχή εκείνη, ο κ. Γιασημάκης, σημείωσε την καθοριστική παρέμβαση της κας Χρυσάνθης Κισκήρας, υποδιοικήτριας της 1ης Υγεινομικής Περιφέρειας, η οποία άμεσα τον Σεπτέμβριο του 2015 όρισε υπεύθυνο στο τοπικό ιατρείο και άρχισε να στελεχώνει τα ιατρεία με επιπλέον ιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σήμερα τόνισε, υπάρχουν 10 ιατροί, 8 ειδικοτήτων, με την βοήθεια της 1ης Υγεινομικής Περιφέρειας, του Υπουργείου Υγείας και του δήμου, ο οποίος παραχώρησε το ανακαινισμένο κτίριο (ευγενική προσφορά του κου Θανάση Μαρτίνου) και είναι σε θέση να λειτουργούν ικανοποιητικά πλέον στον Ωρωπό.
Στην εκδήλωση – συζήτηση αυτή, παρόντες ήταν, ο δήμαρχος Θωμάς Ρούσσης, ο βουλευτής Γιάννης Δέδες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ Στέφανος Δάβρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Γαζβινιάν και Άγγελος Χατζηιωάννου, η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού Γιώργος Παναγόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος Χρήστος Παναγόπουλος, κ.ά.

ΠΗΓΗ

http://www.maximipoli.gr/?p=23888&utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου