Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Αντί για ενισχύσεις μειώνονται οι δυνάμεις των Ευρωπαίων


Η έλλειψη βοήθειας έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση των διαδικασιών, ιδιαίτερα στα hotspots στα νησιά, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 9.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα μετέωρη βρίσκεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Eνωσης - Τουρκίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθημερινά νέες αφίξεις.
Σύμφωνα με τη Frontex, στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 632 αξιωματούχοι, που βοηθούν στο έργο της θαλάσσιας επιτήρησης και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών». Πάντως, με βάση τα στοιχεία, ο αριθμός βαίνει μειούμενος, καθώς μία εβδομάδα νωρίτερα (μέχρι τις 24 Ιουλίου) βρίσκονταν στη χώρα μας 638 αξιωματικοί. Μειωμένος είναι και ο αριθμός της αποστολής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), που θα συνέδραμε στην εξυπηρέτηση fast track διαδικασιών για τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας. Μέχρι τις 19 Ιουλίου στη χώρα μας βρίσκονταν 55 διερμηνείς και 60 εμπειρογνώμονες ασύλου. Εξ αυτών μόλις 34 βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, μειωμένοι κατά 10 έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ανακοίνωση της Frontex μέσω tweet έγινε ύστερα από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», που έγραψε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την Ελλάδα σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' ό,τι είχαν υποσχεθεί. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι η ευθύνη για την ολιγωρία βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ σημείωσε ότι το Βερολίνο έχει στείλει στην Ελλάδα 23 από τους 100 αστυνομικούς και 14 από τους 100 ειδικούς ασύλου που έχει υποσχεθεί.
Πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Η έλλειψη βοήθειας προς τη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των διαδικασιών, τόσο όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όσο και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στα νησιά. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό παραδέχονται ότι έως έναν βαθμό ευθύνες φέρει και η ελληνική πλευρά, που έχει καθυστερήσει αρκετά στη σύσταση των Επιτροπών Προσφύγων, που θα εξετάζουν τις αιτήσεις σε δεύτερο βαθμό.Πάντως, παρά την κατάσταση στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι εμμένει στο πρόγραμμα των επιστροφών. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι «η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα», καθώς το νομικό της πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις για τη μεταχείριση Σύρων και μη Σύρων που επιστρέφονται στην Ελλάδα καθιστά ικανοποιητική την προστασία που τους παρέχει. «Η Επιτροπή μέχρι στιγμής δεν έχει κανένα στοιχείο ότι ισχύει το αντίθετο», σημείωσε.
Παράλληλα, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, καταγράφηκαν 109 αφίξεις. Συνολικά από την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος μέχρι χθες έχουν φτάσει επιπλέον 1.280 άτομα, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες στα hotspots. Στη Λέσβο, με χωρητικότητα 3.500 θέσεις, βρίσκονται πάνω από 3.950 άτομα. Στη Χίο, με δυναμική 1.100 θέσεων, βρίσκονται πάνω από 2.600 άτομα, και στη Σάμο 1.340 άτομα φιλοξενούνται σε 850 θέσεις. Για την αποσυμφόρηση των νησιών οι Αρχές επιχειρούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταφοράς των προσφύγων, που έχουν πάρει άσυλο στα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου