Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η τεκτονική δραστηριότητα σπρώχνει την Αυστραλία προς το Βορρά



Η Αυστραλία συνεχίζει να κινείται προς το Βορρά με αποτέλεσμα να χρειάζονται ενημέρωση οι συντεταγμένες της στα συστήματα προσανατολισμού και πλοήγησης.
Τα τελευταία 22 χρόνια, η Αυστραλία  μετακινήθηκε κατά περισσότερα από 1,5 μέτρο εξαιτίας της τεκτονικής δραστηριότητας, αποσυγχρονίζοντάς την από τα συστήματα πλοήγησης GPS. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί τώρα να ενημερώσει το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της, ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα θέση της.
Η Αυστραλία έχει ενημερώσει τις συντεταγμένες της τέσσερις φορές μέσα σε 50 χρόνια, με την πιο πρόσφατη να λαμβάνει χώρα το 1994. Με κίνηση προς τα βόρεια και ελαφρώς ανατολικά, η χώρα μετατοπίζεται κατά 7 εκατοστά το χρόνο.
Μια τέτοια διαφορά δεν ακούγεται σημαντική, και δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι τα συστήματα GPS στα smartphones είναι ακριβή μόνο ως προς περίπου 5 με 10 μέτρα. Ωστόσο, μια τέτοια διαφορά θα είναι προβληματική στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τα οποία από ό,τι εκτιμάται θα υιοθετηθούν ευρέως στο μέλλον. Με τις εφαρμογές που έρχονται στα ευφυή συστήματα μεταφορών, 1,5 μέτρο διαφορά μπορεί να σημαίνει ότι το αμάξι θα βρίσκεται σε άλλη λωρίδα.
Όταν οι συντεταγμένες της χώρας ενημερωθούν το 2017, το γεωγραφικό πλάτος και μήκος θα είναι το προβλεπόμενο της χώρας το 2020. Ως εκ τούτου, θα περάσουν λίγα χρόνια μέχρι η Αυστραλία να συγχρονιστεί πραγματικά με τα συστήματα GPS.
Εξάλλου, τον Ιούνιο, ανακοινώθηκε ότι το Σίδνεϊ θα τοποθετήσει φανάρια στο επίπεδο του δρόμου, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι χρήστες smartphone από ατυχήματα, όταν δεν κοιτούν πού πηγαίνουν στο δρόμο.

http://www.naftemporiki.gr/story/1134613/i-tektoniki-drastiriotita-sproxnei-tin-australia-pros-to-borra

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου