Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Εσπευσμένα ο Κέρι στην Τουρκία


Με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να έχουν διαταραχθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα και τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι πίσω από αυτό βρίσκονται Ουάσιγκτον και CIA να επαναλαμβάνονται καθημερινά από τον Ερντογάν και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εσπευσμένη επίσκεψη στην περιοχή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk μετέδωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία στα τέλη του μήνα, ίσως στις 21 Αυγούστου, για συνομιλίες.


Στο επίκεντρο των συνομιλιών θεωρείται βέβαιο πως θα είναι το αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ήταν ενορχηστρωτής της προσπάθειας κατάλυσης της δημοκρατίας. Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν πως εάν οι ΗΠΑ παραδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία, τότε θα εξαλειφθούν οι σκιές που δημιουργούν πρόβλημα στη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.
Κατά την επίσκεψη του Τζον Κέρι θα τεθεί επί τάπητος και το ότι η Τουρκία ανοιχτά κατηγορεί τις αμερικανικές υπηρεσίες για ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών προκαλεί ανησυχία και στους κύκλους του ΝΑΤΟ, λόγω του ότι στη βάση του Ιντζιρλίκ φυλάσσεται μεγάλο μέρος των πυρηνικών όπλων της συμμαχίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου