Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Αμερικανική κυριαρχία στις επιχειρήσεις


Oι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν σε όρους χρηματιστηριακής αξίας στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή σύμφωνα με έρευνα της PWC για τις 100 παγκοσμίως κορυφαίες εταιρείες, ενώ για πρώτη φορά ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε τον χρηματοοικονομικό.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χτυπήθηκαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν σε σχέση με τις ΗΠΑ. Τις 10 πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν εταιρείες από τις ΗΠΑ. Η Apple διατηρείται στην κορυφή για πέμπτη συνεχή χρονιά, όμως η διαφορά της με την Alphabet (πρώην Google) έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.
Οι ΗΠΑ πλέον εκπροσωπούνται από πάνω από τις μισές εταιρείες της λίστας των 100 κορυφαίων (54 εταιρείες) αντιπροσωπεύοντας το 62% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται πλέον από 24 εταιρείες (7 λιγότερες σε σχέση με το 2009 και 17 λιγότερες σε σχέση με το 2008) και αντιπροσωπεύει μόλις το 19% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι -παρ΄όλο που και οι 11 εταιρείες επιβίωσαν- καθώς οι χρηματιστηριακές τιμές τους επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές επιδόσεις των κινεζικών αγορών.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 100 παγκοσμίως κορυφαίων εταιρειών σημείωσε σημαντική πτώση για πρώτη φορά από τα μετά κρίσης επίπεδα, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης των 668 δις δολαρίων (4%). H μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τις συνθήκες που επικράτησαν στην κινεζική αγορά τη χρονιά που πέρασε και την Ευρώπη, που αντιμετώπισε δυσκολίες με την οικονομική ανάπτυξη αυτή τη χρονιά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου