Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Στα όριά τους οι οργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων


Στους 57.077 μετρήθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας, η συνολική δυνατότητα των οποίων ανέρχεται σε 60.223 άτομα

Στο όριό τους βρίσκονται οι δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων στα ειδικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία. Όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις οργανωμένες δομές, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανέρχονται συνολικά σε 57.077 άτομα, ενώ οι συνολικές δυνατότητες είναι 60.223 άτομα.

Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αν και σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι, συνεχίζονται, καθώς το πρωί διέσχισαν το Αιγαίο άλλοι 118 άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, 60 διασώθηκαν στην Κω, 51 στη Χίο και 7 στη Σάμο.

Η μεγάλη πληγή του προσφυγικού παραμένει ανοικτή, ενώ η Ευρώπη απλά παρακολουθεί και επί της ουσίας δεν αντιδρά, θεωρώντας ότι αρκεί η συμφωνία με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Μία συμφωνία, η οποία ωστόσο, έχει αρχίσει να αμφισβητείται, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για τη διάλυσή της, μετά το πραξικόπημα και τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε δε, πως αν «σπάσει» η συμφωνία, θα αυξηθούν απότομα οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, δεν εφαρμόζεται ούτε στο ελάχιστο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ένα πρόγραμμα που αμφισβητήθηκε έντονα ευθύς εξ αρχής και που τελικά πέρασε ως προαιρετικό.


http://www.protothema.gr/greece/article/599139/sta-oria-tous-oi-organomenes-domes-filoxenias-prosfugon/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου