Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών τα δάνεια της Forthnet



Την προσοχή των εποπτικών αρχών προσείλκυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Forthnet (ελέγχει, μεταξύ άλλων, και τη Nova), ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Κι αυτό για δύο λόγους:


Α) με βάση τα επισήμως δημοσιευμένα στοιχεία του ισολογισμού της (31/12/2015), ο δανεισμός αυτός είναι υπερβολικός, ενώ

Β) ουσιαστικά έχει πάψει να εξυπηρετείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Βάζοντας στο μικροσκόπιό τους τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρείας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι:

1. Ο δανεισμός της Forthnet, στις 31/12, είχε φτάσει ήδη στα 326,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ορκωτοί της λογιστές σημείωναν πως ο όμιλος δεν έχει προχωρήσει σε αποπληρωμή δόσεων της τάξης των 202,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι αυτές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, τουλάχιστον μέχρι και την ημερομηνία εκθέσεως ελέγχου.

2. Στο κείμενο της τελευταίας αναφέρεται ότι η εταιρεία βρίσκεται ουσιαστικά σε οικονομική αδυναμία, καθώς –όπως αναφέρεται στην έκθεση– το ύψος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, ομίλου και εταιρείας, υπερβαίνει το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων. Κατά συνέπεια, δεν είναι σε θέση να τακτοποιήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Το πρόβλημα

Τα στοιχεία ισολογισμού συγκέντρωσαν την προσοχή των εποπτικών αρχών από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και εξήγγειλε, παράλληλα, φιλόδοξα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε είναι ότι μέσω της αναδιάρθρωσης του δανεισμού θα ενισχυθεί η εταιρεία με το ποσό των 99 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το θέμα που προκύπτει είναι ότι με τα λεφτά αυτά δεν καλύπτονται οι υπάρχουσες υποχρεώσεις. Κι αυτό, γιατί ο συνολικός δανεισμός –μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος– θα ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια. Και όπως προκύπτει, με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές καταστάσεις, θα υπολείπεται κατά 52 εκατομμύρια των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τις ίδιες καταστάσεις, η εταιρεία θα βρίσκεται ουσιαστικά σε αδυναμία ενδεχομένως και για αποπληρωμή τόκων, λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, πέραν των θεμάτων που έχει με την επάρκεια στα κεφάλαιά της.

Ολα τα παραπάνω, όπως ήταν φυσικό, ήταν που προκάλεσαν την προσοχή των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Και το ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας είναι πλέον οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών. Αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών.

Εξηγήσεις στη Βουλή
Επίσης, αυτονόητο θεωρείται ότι στην περίπτωση που ο έλεγχος τελικώς προχωρήσει, τότε η Forthnet θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που έχει συσταθεί για τα δάνεια των κομμάτων και των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Κάτι, το οποίο έχει γίνει με όλες τις εταιρείες του κλάδου των ΜΜΕ. Τέλος, ζητούμενο αποτελεί γενικότερα το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας, το αν στην περίπτωσή της έχουν τηρηθεί τα τραπεζικά κριτήρια που προβλέπονται στις περιπτώσεις δανεισμού και βεβαίως το θέμα της πρόσκλησής της από την αρμόδια Εξεταστική της Βουλής.



http://www.kathimerini.gr/865463/article/oikonomia/epixeirhseis/sto-mikroskopio-twn-epoptikwn-arxwn-ta-daneia-ths-forthnet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου