Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Η Deutsche Bank το επομενο μεγαλο χτυπημα στην παγκοσμια οικονομια??


«Καμπανάκι» για τη Deutsche Bank από το ΔΝΤ


H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλείται η Wall Street Journal.
«Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικό (ενός σοκ) παρά στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ. Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

http://www.crashonline.gr/




Οι αμερικανικές μονάδες της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και της ισπανικής Santander απέτυχαν για μία ακόμα χρονιά στα ετήσια τεστ αντοχής που διενεργεί η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve ή απλούστερα Fed).

Οι ελεγκτές της Fed εντόπισαν «ευρείες και σημαντικές αδυναμίες» στις εσωτερικές λειτουργίες των δύο μονάδων, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανεπαρκή πρόοδο» στην προσπάθεια διόρθωσης των αδυναμιών τους.


Αμφότερες οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν σε ποιοτικές μετρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν μεν επαρκή κεφαλαιακή επάρκεια, όμως οι ρυθμιστές διαπίστωσαν προβλήματα στις εσωτερικές διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου και αυτοελέγχου, αλλά και στις διοικητικές πρακτικές.

Η αξιολόγηση της Fed σημαίνει ότι οι αμερικανικές μονάδες των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλουν μέρισμα στους μετόχους τους, να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους ή να επαναγοράσουν μετοχές τους, παρά μόνο εφόσον λάβουν ειδική έγκριση.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή χρονιά που η Santander δεν περνά τους ελέγχους, ενώ στην περίπτωση της Deutsche είναι το δεύτερο διαδοχικό έτος αρνητικού αποτελέσματος.

Αστερίσκος και για τη Morgan Stanley

Συνολικά η Fed εξέτασε 33 ιδρύματα, με τις μονάδες της Deutsche Bank και της Santander να είναι οι μοναδικές που απέτυχαν στα stress test.

Ούτε όμως η Γουόλ Στριτ ξεπέρασε ανέπαφη τους ελέγχους, με την Morgan Stanley, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, να περνά με έναν σοβαρό αστερίσκο, καθότι η Fed της ζήτησε να καταθέσει νέο κεφαλαιακό σχέδιο έως το τέλος του έτους.

Στόχος των ετήσιων ελέγχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι να διαπιστωθεί το πώς τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανταπεξέρχονταν σε περίπτωση νέας κρίσης στην αγορά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δάνεια.

Μεγάλη βελτίωση από την εποχή της κρίσης

Αν και η Fed απέφυγε να δώσει κορυφαίους βαθμούς σε οποιαδήποτε τράπεζα, σημειώνει ότι τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση τους από τον πρώτο γύρο ελέγχων, που έγινε το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των 33 μεγάλων τραπεζών έχει υπερδιπλασιαστεί από 5,5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε 12,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2012, αύξηση που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια.


 http://www.skai.gr/news/finance/article/319068/deutsche-bank-kai-santander-kopikan-xana-sta-stres-test-tis-fed/#ixzz4D3N1hUzp


H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλείται η Wall Street Journal.


«Από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse», αναφέρει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Το ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικό (ενός σοκ) παρά στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.
Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

http://www.newsit.gr/oikonomia/Xastoyki-DNT-stin-Deutsche-Bank-Einai-epikindyni-gia-to-pagkosmio-xrimatopistotiko-systima/632023


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου