Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δανία: Αρχισαν οι κατασχέσεις χρημάτων από μετανάστες και πρόσφυγες



Η δανέζικη αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κατέσχεσε από μετανάστες μετρητά ύψους περίπου 11.000 ευρώ, εφαρμόζοντας τον αμφιλεγόμενο νόμο που δίνει στις αρχές το δικαίωμα να αφαιρούν αντικείμενα αξίας και χρήματα από άτομα που προσπαθούν να βρούν άσυλο στη χώρα.


Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο νόμος από όταν ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. «Η αστυνομία στην Κοπεγχάγη συγκέντρωσε περίπου 79.600 κορόνες (10.700 ευρώ) από πέντε ξένους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά», δήλωσε η αστυνομία.

Δύο άντρες και τρεις γυναίκες ιρανικής καταγωγής, μεταξύ 26 και 35 ετών, συνελήφθησαν αργά την Τρίτη στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και τέθηκαν υπό κράτηση λόγω των πλαστών εγγράφων που βρέθηκαν υπό την κατοχή τους. Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει στις αρχές να κατασχέσουν μετρητά που ξεπερνούν τις 10.000 κορόνες (1.340 ευρώ) και οποιοδήποτε αντικείμενο αντίστοιχης αξίας.

Τα μέτρα που ψηφιστήκαν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και κριτικές από το εξωτερικό. Η εφημερίδα Washington Post σύγκρινε το νόμο με παρόμοιο κανονισμό που επέτρεπε στους Ναζί να κατάσχουν τα αντικείμενα αξίας που ανήκαν στους Εβραίους. Οι πέντε συλληφθέντες και είχαν στην κατοχή τους πάνω από 129.000 κορόνες, έκαναν αίτημα για άσυλο το οποίο επεξεργάζεται στην παρούσα φάση κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας.

Με το κύμα μεταναστών και προσφύγουν που δέχεται η Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους έρχονται από την εμπόλεμη Συρία, η Δανία δέχθηκε πάνω από 21.000 αιτήματα για άσυλο την περασμένη χρονιά, δηλαδή 44% περισσότερα από το 2014.

Η προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει τη χώρα να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα, κάτι που είχε αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η Δανία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην Ε.Ε. για την έλλειψη προστασίας στα εξωτερικά σύνορα του συνασπισμού.

http://www.kathimerini.gr/865695/article/epikairothta/kosmos/dania-arxisan-oi-katasxeseis-xrhmatwn-apo-metanastes-kai-prosfyges

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου