Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Μαύρη» επέτειος για τη χώρα



Ενα χρόνο πριν η Ελλάδα περνούσε μία μοναδική φάση στην οικονομική της ιστορία που δεν ήταν άλλη από την επιβολή των capital controls 48 ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
Ηταν 26 Ιουνίου 2015, ημέρα Παρασκευή, όταν η κυβέρνηση μετά τα μεσάνυχτα προς την 27η Ιουνίου, αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 με θέμα την έγκριση ή όχι της συμφωνίας με τους δανειστές. Εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει μία νύχτα ψυχικής ανάτασης, όχι όμως χωρίς κόστος.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε το βράδυ έξω από τις τράπεζες αποσύροντας ό,τι καταθέσεις μπορούσε από τα ATM's, αφού κατάλαβε ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν θέμα ωρών. Εν συνεχεία, την Κυριακή 28 Ιουνίου, ενόψει του ανοίγματος των τραπεζών τη Δευτέρα και αφού δεν υπήρχαν άλλα χρήματα στα ATM's ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αποφάσισε να κηρύξει τραπεζική αργία μαζι με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ισχύουν μέχρι σήμερα και δεν εκτιμάται πως θα αρθούν τους επόμενους μήνες.
Μαζική φυγή
Οι προβλέψεις για κλείσιμο των τραπεζών επαληθεύτηκαν μολονότι κάποιοι ξόρκιζαν αυτές τις προβλέψεις. Το α' εξάμηνο του 2015 από τα γκισέ των τραπεζών εφυγαν 38 δισ., που αντιπροσώπευαν το 25% του συνόλου των καταθέσεων. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 160,285 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2014 και μειώθηκαν σε 122,23 δισ. τον Ιούνιο του 2015.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι καταθέσεις είναι 120 δισ. και είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα απολογισμό. Σε αυτόν ωστόσο τον απολογισμό έχουν προστεθεί κάποια νέα στοιχεία.
Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με το Brexit και με το γεγονός πως έναν χρόνο μετά, τα capital controls έχονται να αποτελέσουν ένα είδος προστασίας για την ευαίσθητη οικονομία της χώρας. Ετσι, παρά το γεγονός πως για τις τράπεζες επανήλθε το waiver, εν τούτοις οι προγραμματισμοί για απελευθέρωση των capital controls μεταβάλλονται και θα κριθούν σε βάθος χρόνου, ανάλογα και των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων.
Εν των μεταξύ θετικός θα είναι ο αντίκτυπος της επαναφοράς του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί σε τίτλους αξίας περίπου 7 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα μετακινηθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη Moody's, η απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις παρεχόμενες διευκολύνσεις, υποδηλώνει ότι η Φρανκφούρτη «βλέπει θετικά» το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης του τραπεζικού κλάδου.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση από τον ELA περιλαμβάνει επιτόκιο 1,5% επιπλέον του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης, το οποίο βέβαια αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν.
Ο τελικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στην ονομαστική αξία των ομολόγων.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114048295

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου