Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Συσκεψη στην Μαλακασα υπο τον Αντιπεριφερειαρχη Αττικης


Σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα(πρώην στρατόπεδο Γερακίνη), όπου σήμερα διαμένουν 1.350 άτομα, πραγματοποιήθηκε  (Δευτέρα 30 Μαΐου) στις εγκαταστάσεις του κέντρου, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κων/νος Ευαγγελόπουλος και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Γεώργιος Κωστάκης, ο Διοικητής του Κέντρου Αντισυνταγματάρχης Ανδρέας Τζέλλης, ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η κα Χαρά Στάγκου και τέλος ο Υπαστυνόμος Β’ του Α.Τ. Αυλώνα Χρήστος Αγγέλου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ακόλουθα ζητήματα που απασχολούν τους υπευθύνους του κέντρου:

  1. Στην αστυνόμευση του χώρου για την ασφάλεια των προσφύγων που φιλοξενούνται (υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον Υπαστυνόμο κ. Αγγέλου).
  2. Στην έλλειψη επάρκειας πόσιμου νερού. Για το θέμα αυτό τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική λύση.
  3. Στις δυσκολίες διαβίωσης στις σκηνές ειδικά αυτήν την περίοδο (καλοκαιρινούς μήνες) λόγω της ζέστης. Υπήρξε ενημέρωση από την κα Στάγκου ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προγραμματίζει τη σταδιακή αντικατάσταση των σκηνών με άλλες περισσότερο σταθερές κατασκευές που θα προστατεύουν τους φιλοξενούμενους στο κέντρο από τη ζέστη.
  4. Στην καθαριότητα των εγκαταστάσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι υπάρχοντες κάδοι απορριμμάτων (14 συνολικά) δεν επαρκούν, παρά την προσπάθεια του δήμου Ωρωπού, ο οποίος καθημερινά φροντίζει για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός κάδων για να καλυφθούν οι ανάγκες του κέντρου, καθώς και άλλες υποδομές, τις οποίες όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο δήμος Ωρωπού.
  5. Στο θέμα της σίτισης των προσφύγων, η οποία γίνεται κανονικά μέσω πιστοποιημένων εταιρειών Catering. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση από τους υπευθύνους του κέντρου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυγείο container για τη διατήρηση των ευαλλοίωτων τροφίμων.

    Από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αναγνωρίστηκε η σημαντική συνεισφορά και προσφορά της Περιφέρειας Αττική στην ενίσχυση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων με είδη πρώτης ανάγκης μέσω του «Κέντρου διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων» που λειτουργεί στο Φάληρο (Εσπλανάδα).
  6. Στο θέμα της υγιεινής του χώρου, σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάνοιξη νέων βόθρων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του κέντρου.
  7. Όσον αφορά στην υγεία των προσφύγων, υπήρξε δέσμευση από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΑΑ ότι θα ξεκινήσει άμεσα προεμβολιαστικός έλεγχος με Mantoux και εν συνεχεία θα ακολουθήσει εμβολιασμός όπου και εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας και μαθηματικών στα προσφυγόπουλα προκειμένου σταδιακά να μπορέσουν να ενταχθούν σε προγράμματα εκπαίδευσης.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου