Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τουρκικές αμφισβητήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο


Το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ».




Σε κλιμάκωση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, με κύριο μοχλό την εν τοις πράγμασι αμφισβήτηση τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Στην περίπτωση του Αιγαίου, η Τουρκία χρησιμοποιεί το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», το οποίο χθες εξήλθε των Δαρδανελλίων και, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Γκαζιαντέπ», κατευθύνθηκε στα διεθνή ύδατα μεταξύ Σκύρου, Αγ. Ευστρατίου, Ευβοίας και Ψαρών. Σύμφωνα με την τουρκική ναυτική οδηγία (NAVTEX 226/16) που εκδόθηκε για την πορεία του «Τσεσμέ», ο σκοπός του πλοίου είναι η διενέργεια ερευνών, κάτι που, βεβαίως, παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα ακύρωσε την τουρκική NAVTEX με δική της ναυτική οδηγία (47/16) και τα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Επιπροσθέτως, η Τουρκία, εδώ και αρκετό καιρό, κινείται και στην υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, αμφισβητώντας και σε αυτή την περίπτωση την ελληνική κυριαρχία. Μάλιστα εκεί, ήδη από τις αρχές του έτους, γίνονται και εργασίες βυθοκόρησης και πόντισης καλωδίων, σε μια έκταση που ξεκινά από τις τουρκικές ακτές και φθάνει νοτιοανατολικά της Κρήτης.


Περίπου 48 ώρες νωρίτερα, η Τουρκία αποπειράθηκε να παρέμβει και στη διαδικασία του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Εν προκειμένω, η Τουρκία αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 6 των οικοπέδων που υφίστανται. Με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, τονίζεται σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα». Στην τουρκική ανακοίνωση αντέδρασαν τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα. Από την Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορούν την Αγκυρα για «προκλητική, αποσταθεροποιητική συμπεριφορά», καθώς και για «αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων».

Από το ΥΠΕΞ της Κύπρου τονίζεται ότι έχει «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί τους εδάφους και της θάλασσάς της», ανάμεσα στα οποία, όπως επισημαίνεται, περιλαμβάνονται εκείνα επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για «πρόκληση τεχνητών κρίσεων και εντάσεων» που επιβαρύνει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και τη διαχείριση της γενικά ασταθούς κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, κατηγορεί την Τουρκία και η Αθήνα. Διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Κων. Κούτρα, η Αθήνα υπενθυμίζει ότι η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. «και, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά του επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό».


http://www.kathimerini.gr/854675/article/epikairothta/politikh/toyrkikes-amfisvhthseis-se-aigaio-kypro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου