Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Πυρετός για τα «κόκκινα» δάνεια



Ατυπη σύσκεψη του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία συγκάλεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Ν. 3723/2008, άρθρο 7, για την οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως μπορεί η απόσταση στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών να μην είναι μικρή, ωστόσο το θέμα αποτελεί αυστηρό προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και οι δύο πλευρές πρέπει να πλησιάσουν η μια την άλλη. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως τούτο θα συμβεί. Θα γίνουν υποχωρήσεις στα «κόκκινα» δάνεια αλλά σημασία έχει ποιες είναι αυτές και ποιους θα πλήξουν, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Επ’ αυτού, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, προανήγγειλε εμμέσως, ωστόσο, ότι οι αντιθέσεις θα αμβλυνθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τόνισε πάντως ότι «μας ενδιαφέρει πολύ το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και γι’ αυτό γινόμαστε όσο πιο διεκδικητικοί γίνεται».
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια διαβλέπεται πως οι δύο πλευρές θα βρουν κοινό τόπο κάπου ενδιάμεσα. Αυτό σημαίνει προστασία κάποιων πρώτων κατοικιών με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και συνολική εικόνα δανειολήπτη, όπως επίσης και προστασία δανείων κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κριτήρια που θα εξαχθούν μέσα από την τραπεζική λογική.
Θεωρείται πάντως εξαιρετικά πιθανή η αποδοχή του σταδιακού ανοίγματος αυτής της αγοράς και στη χώρα μας, στοιχείο που θα βοηθήσει την εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών. Θα πρέπει να θεωρηθεί απολύτως βέβαιο πως το επόμενο χρονικό διάστημα το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια θα ολοκληρωθεί, αφού οι Θεσμοί θεωρούν το συγκεκριμένο αναγκαία και ικανή προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Την θεωρούν μάλιστα πιθανότατα ως την πιο σημαντική, προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία των τραπεζών, κάτι που σε άλλη περίπτωση δεν πρόκειται να διασφαλιστεί. Ασφαλώς όμως όπως όλοι επισημαίνουν τα npl’s θα πάψουν να αυξάνονται στην περίπτωση που θα οδηγηθεί η χώρα στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί ουσιαστικά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113961053

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου