Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ό,τι απέμεινε από την Παλμύρα-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΣΟΚ




Μπορεί η Διεθνής Κοινότητα να χαιρετίζει την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι πρώτες εικόνες που έρχονται από εκεί μόνο πανηγυρισμούς δεν δικαιολογούν.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και κατέστρεψε τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.



«Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, δεν χάσαμε εντελώς την Παλμύρα. Ήμουν ο πιο αποκαρδιωμένος διευθυντής Αρχαιοτήτων του κόσμου, σήμερα είμαι ο πιο χαρούμενος».

Με αυτά τα λόγια χθες, ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι η ελπίδα υπάρχει ακόμα για να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει στην Παλμύρα.






Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επανακατέλαβαν τον χώρο, όπου οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν μεταξύ άλλων και τον πρώην διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ, χθες.



Ευχάριστη όμως είναι και η είδηση για το Λιοντάρι της Αλιλάτ, το περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και "μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα", είπε.
Το άγαλμα, που είναι από ασβεστόλιθο και φιλοτεχνήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1977 από Πολωνούς αρχαιολόγους στον ναό της Αλιλάτ, μιας προϊσλαμικής θεότητας.
Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο που χρησίμευσε ως χώρος εκτελέσεων για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, είναι και αυτό σε καλή κατάσταση. Σημειώνεται ότι εκεί οι ισλαμιστές είχαν εκτελέσει και τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.



«Θα εκδώσουμε μία πρόκληση στη διεθνή τρομοκρατία, ότι άσχετα με ότι κάνουν, δεν μπορούν να διαγράφουν την ιστορία μας, και εμείς δεν θα μείνουμε απαθείς να κλαίμε πάνω από τα ερείπια», δήλωσε στον Guardian o διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας που τις αναμένεται να μεταβεί στο σημείο για να κάνει έλεγχο.


https://www.rt.com/news/337381-palmyra-liberated-first-photos/
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/o_ti_apemeine_apo_tin_palmyra-64352609/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου