Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Σπουδές με μέλλον στη Μοριακή Βιολογία



Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η κυτταρική, η μοριακή και η αναπτυξιακή Βιολογία έχουν γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη



Πρωτότυπες σπουδές με μέλλον, για νέους με υψηλές επιδόσεις, προσφέρει το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Θράκης, σε μια επιστήμη που θεωρείται σχετικά νέα για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα και σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Το τμήμα έχει την έδρα του στην Αλεξανδρούπολη και κάθε χρόνο κατακτά όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των υποψηφίων αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι βάσεις εισαγωγής αρκετά υψηλές.
Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να έχουν μια λαμπρή καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία, σε διαγνωστικά εργαστήρια, σε βιοτεχνολογικές εταιρείες και βέβαια σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οπως αναφέρει το τμήμα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η κυτταρική, η μοριακή και η αναπτυξιακή Βιολογία έχουν γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι ερευνητές απαντούν σε όλο και περισσότερα ερωτήματα της δομής και λειτουργίας του κυττάρου με αποτέλεσμα η ταχύτητα και ο όγκος της πληροφορίας στον τομέα αυτόν να αυξάνεται δραματικά.
Η ανάπτυξη αυτή σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στη μελέτη και θεραπεία ανθρώπινων νόσων, στην περιβαλλοντική έρευνα καθώς επίσης και στη μελέτη του ζωικού και φυτικού κόσμου. Στη φαρέτρα των ερευνητών διαρκώς προστιθέμενες νέες τεχνικές αποτέλεσαν απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη και πληρέστερη μοριακή προσέγγιση της κυτταρικής δομής και λειτουργίας.
Η χαρτογράφηση του DΝΑ, η δημιουργία γενετικών και γονιδιακών κλώνων, η ανάλυση αλληλουχίας βάσεων, η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης, η χρωματογραφία, η κρυσταλλογραφία δομής κ.λπ. προώθησαν σημαντικά στη βιοϊατρική έρευνα με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα να τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Σήμερα σε όλο και περισσότερες χώρες ενθαρρύνονται οι προϋποθέσεις για τη μοντέρνα εκπαίδευση φοιτητών που μετά τη λήψη του πτυχίου τους θα ενταχθούν στην οικογένεια των βιολογικών επιστημών.
Η προσπάθεια αυτή στοχεύει, όχι μόνο στη δημιουργία υψηλού επιπέδου ερευνητών, αλλά και στην προετοιμασία καλών δασκάλων και καλών τεχνοκρατών που να εργάζονται πάντα στο πνεύμα της βελτίωσης και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Η εισαγωγή στο τμήμα αυτό είναι απαιτητική καθώς συνήθως χρειάζονται κοντά στα 17.000 μόρια.
Οι σπουδές στο τμήμα μοριακής βιολογίας διαρκούν 8 εξάμηνα (4 χρόνια). Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές τον χρόνο. Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει δύο εξάμηνα: το χειμερινό και το εαρινό. Σε κάθε εξάμηνο διδάσκονται μαθήματα υποχρεωτικά τα οποία η Γενική Συνέλευση του τμήματος θεωρεί απολύτως απαραίτητα για την επιστημονική κατάρτιση του μοριακού βιολόγου - γενετιστή.
Μεταπτυχιακό
Στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης λειτουργεί και μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο: «Μεταφραστική έρευνα στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική» στην αγγλική γλώσσα.
Οπως αναφέρει η κ. Iωάννα Μαρουλάκου, καθηγήτρια Γενετικής και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής προσφέρει ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη μεταφραστική έρευνα. Η μεταφραστική έρευνα γεφυρώνει τις ανακαλύψεις των βασικών επιστημών με νέες πρακτικές κλινικές προσεγγίσεις με σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας. Η αποστολή μας είναι να αναπτύξουμε μια νέα επιστημονική κουλτούρα, τη Μεταφραστική Ερευνα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση διεπιστημονικής συνέργειας.
Το πρόγραμμα συγκεντρώνει και ενώνει επιστήμονες της (βιοϊατρικής) έρευνας και κλινικούς γιατρούς από το ΔΠΘ, αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να μπορούμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση. Το Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό έχει εκπαιδευτεί, εξειδικευτεί και έχει επαγγελματική εμπειρία και σταδιοδρομία σε διεθνώς αναγνωρισμένα ως κορυφαία πανεπιστήμια και ινστιτούτα στην Ευρώπη και την Αμερική.
Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώνουμε κύκλους ομιλιών στις ενότητες που το συνιστούν, με στόχο την παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων στον χώρο της μεταφραστικής έρευνας με προβολή τον κλινικό χαρακτήρα της επιστημονικής έρευνας.
Ο στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι να προετοιμάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για σταδιοδρομίες στον τομέα της Mεταφραστικής Eρευνας και της Μεταφραστικής Ιατρικής.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ
Εφόδια και επαγγελματικές προοπτικές
Οι νέοι επιστήμονες έχουν τα εφόδια για να απορροφηθούν σε νέες θέσεις εργασίας στους εξής τομείς της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας:
• Φαρμακοβιομηχανία. Η Μοριακή Βιολογία έχει αναγνωριστεί ως πρωτοποριακός κλάδος της βιομηχανίας φαρμάκων και εμβολίων.
• Διαγνωστικά εργαστήρια. Είναι γνωστό πλέον ότι διαγνωστικές και ευαίσθητες τεχνικές στηρίζονται σε τεχνικές Μοριακής Βιολογίας.
• Βιοτεχνολογικές εταιρείες. Αν και αυτός ο τομέας δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένος στην Ελλάδα, ήδη τα πρώτα προϊόντα προερχόμενα από ζώα και φυτά γενετικά τροποποιημένα με τις μεθόδους της Γενετικής Μηχανικής έχουν εγκριθεί και καταναλώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
• Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Η μοριακή Ιατρική και η γονιδιακή θεραπεία εξελίσσονται δυναμικά και εδραιώνουν τη θέση τους στη σύγχρονη ιατρική σκέψη και πράξη. Οι απόφοιτοι είναι συνεργάτες με γιατρούς τόσο σε διαγνωστικά όσο και σε θεραπευτικά θέματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου