Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Δασικούς χάρτες αποκτά η χώρα έως το 2019



Της Μαριάννας Τζάννε
Αποφασισμένο να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να προχωρήσει στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, υπερπηδώντας τα εμπόδια που προκαλούσε διαχρονικά η άναρχη και χωρίς σχέδιο επέκταση των πόλεων, εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση που θέτει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης επιδιώκει να επιταχύνει την κύρωση των δασικών χαρτών, βάζοντας το φιλόδοξο στόχο να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2019 και να προηγηθούν του εθνικού κτηματολογίου.
"Η κατάρτιση των δασικών χαρτών, θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, από την στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές για τις οποίες κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο κάποτε να κριθεί παράνομος" επισήμανε χθες ο κ. Τσιρώνης, παρουσιάζοντας τις βασικές αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου. Οι νέες ρυθμίσεις, αναμένεται να αποτυπώσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε οικισμούς μέσα σε δάση και να βάλουν τις βάσεις πάνω στις οποίες η πολιτεία θα πατήσει, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ουκ ολίγους οικισμούς που φύτρωσαν μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, τις περισσότερες φορές με την ανοχή και την ευθύνη της διοίκησης. Όπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός, η Γλυφάδα θεωρείται μία καταπατημένη δασική περιοχή που "με ανομίες του παρελθόντος, κάποιοι καλόπιστα αγόρασαν γη και σήμερα στην πραγματικότητα βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις". Το υπουργείο χωρίζει τις γκρίζες περιοχές σε τρεις κατηγορίες που ανάλογα με τον χαρακτήρα της κάθε περίπτωσης, η ρύθμιση χαράσσει το δρόμο, με τον οποίο θα γίνει το ξεκαθάρισμα των οικισμών που είναι προϋφιστάμενοι του 1923. Πιο συγκεκριμένα:
-Με πορτοκαλί χρώμα θα αποτυπώνονται εντός έξι μηνών οι οικισμοί με έγκυρα και σε ισχύ σχέδια πόλης, οι οποίοι θεωρούνται νομιμοποιημένοι από την στιγμή που έχουν ρυμοτομηθεί. Οι οικισμοί αυτοί δεν υπόκεινται στην υποχρέωση κατάρτισης δασικού χάρτη πλην όμως σε αυτούς εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας που αφορούν σε πάρκα και άλση που βρίσκονται εντός τους.
-Με κίτρινο χρώμα θα αποτυπώνονται οι οικισμοί που δεν διαθέτουν νόμιμες οικοδομικές άδειες και πολεοδομήθηκαν με παλιές νομαρχιακές αποφάσεις που κρίθηκαν εκ των υστέρων ανίσχυρες από το ΣτΕ. Οι περιοχές αυτές δεν έχουν ελεγχθεί από τις δασικές υπηρεσίες, επομένως είναι πολύ πιθανόν να ενσωματώνουν δασικούς θύλακες. Για τις όμορες σε αυτές περιοχές θα προχωρεί κανονικά η διαδικασία της κύρωσης ενώ για τις επίμαχες δεν θα αναρτάται δασικός χάρτης. Για την τύχη τους θα αποφαίνεται ενδιάμεσα Ειδική Επιτροπή που θα συγκροτείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ερευνά το πολεοδομικό καθεστώς τους. Μέσα σε οκτώ μήνες η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να έχει συντάξει έκθεση με όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία θα κοινοποιείται στον ΟΤΑ για να ακολουθηθεί στην συνεχεία η διαδικασία των αντιρρήσεων. Τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα αποστέλλονται στην διεύθυνση δασών και με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται η τύχη της περιοχής.
-Εκ των πραγμάτων από την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προκύπτει μια τρίτη κατηγορία, οι καθαρά αυθαίρετοι οικισμοί, για τους οποίους σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη θα ακολουθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση. Το θετικό με βάση το νέο πλαίσιο είναι ότι μέσω της κύρωσης των δασικών χαρτών οι οικισμοί αυτοί θα καταγραφούν, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η Αττική, περιοχές της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Πάντως η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω στο σχεδιασμό για πάγωμα των κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές, θέμα το οποίο είχε κινήσει προ μηνών με σχετική τροπολογία που προκάλεσε σάλο ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρθηκε χθες από την πολιτική ηγεσία, θεωρείται ότι για τις επίμαχες περιοχές οι δασικοί χάρτες μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Ασαφές παραμένει το πλαίσιο της χρηματοδότησης των δασικών χαρτών που προβλέπεται να κοστίσουν 70 εκ. Ευρώ. Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι οι πόροι που θα διατεθούν θα προέλθουν από τα τέλη αντιρρήσεων, από το
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.
Κατά την κατάρτιση ως την εξέταση των αντιρρήσεων, θα εμπλέκεται η Γενική Διεύθυνση Δασών μαζί με τις υπηρεσίες της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ. Μάλιστα, οι Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έχουν και την εποπτεία των εργασιών του αναδόχου καθώς και τον έλεγχο των παραδοτέων της σύμβασης για την κατάρτιση και κύρωση του δασικού χάρτη.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/278661-dasikous-xartes-apokta-i-xora-eos-to-2019

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου